Sve o peračima pod pritiskom

Perači pod pritiskom postali su nezamenljiv alat u održavanju i čišćenju različitih površina. Od domaćinstava do industrijskih postrojenja, ovi uređaji nude efikasno i brzo rešenje za uklanjanje tvrdokornih nečistoća. U ovom tekstu, detaljno ćemo istražiti šta su perači pod visokim pritiskom, kako funkcionišu i za šta se sve koriste, kako biste mogli da odaberete pravi perač za svoje potrebe.

Šta su perači pod visokim pritiskom i kako funkcionišu?

Perači pod pritiskom, poznati i kao mašine za pranje pod visokim pritiskom, koriste visokopritisnu vodenu mlaznicu za čišćenje različitih površina. Ovi uređaji koriste pumpu koja ubrzava vodu do visokog pritiska, koji se zatim usmerava kroz mlaznicu da bi se stvorio snažan mlaz vode. Pritisak vode može da varira od 750 do 30.000 psi (5 do 200 MPa), što omogućava efikasno uklanjanje raznih vrsta nečistoća, kao što su blato, prljavština, mahovina, alge i čak oljuštena boja.

Tipovi perača pod pritiskom

Postoje dve osnovne vrste perača pod pritiskom:

  • perači sa hladnom vodom i
  • perači sa toplom vodom.

Perači sa hladnom vodom su najčešće korišćeni za čišćenje domaćinstava, kao što su fasade, krovovi, terase i prozori. S druge strane, perači sa toplom vodom koriste se za uklanjanje tvrdokornih mrlja od masti i ulja, što ih čini idealnim za industrijsku upotrebu i čišćenje javnih površina kao što su benzinske stanice i parking garaže.

Komponente perača pod pritiskom

Osnovne komponente perača pod pritiskom uključuju:

  • pumpu,
  • motor,
  • mlaznice,
  • cevi i
  • rezervoare za vodu i deterdžente.

Pumpa je srce uređaja i odgovorna je za stvaranje visokog pritiska. Motor može biti električni, benzinski ili dizel, i pokreće pumpu. Mlaznice su ključne za usmeravanje i oblikovanje vodenog mlaza, a njihova veličina i oblik određuju intenzitet i širinu mlaza. Cevi moraju biti dovoljno čvrste da izdrže visoki pritisak, a rezervoari se koriste za skladištenje vode i deterdženata.

pranje sa peracem pod pritiskom

Uloga perača pod pritiskom – za šta se sve koristi?

Domaćinstvo

U domaćinstvu, perači pod pritiskom koriste se za čišćenje spoljašnjih površina kao što su fasade, krovovi, terase, staze i prozori. Oni su efikasni u uklanjanju blata, prašine, lišća, mahovine i drugih nečistoća koje se nakupljaju tokom vremena. Takođe se koriste za čišćenje baštenskog nameštaja, alata i vozila.

Komercijalna upotreba

U komercijalne svrhe, perači pod pritiskom se koriste za čišćenje velikih površina kao što su fasade zgrada, trgovački centri, parking prostori i benzinske stanice. Oni su posebno korisni za uklanjanje tvrdokornih mrlja od masti, ulja i guma na javnim površinama.

Industrijska upotreba

U industrijskim postrojenjima, perači pod pritiskom se koriste za čišćenje mašina, opreme, rezervoara i cevovoda. Oni su efikasni u uklanjanju naslaga, korozije, boje i drugih industrijskih nečistoća. Visokopritisno pranje se takođe koristi za pripremu površina pre nanošenja boje ili drugih premaza.

Specijalizovane primene

Perači pod pritiskom se koriste i u specijalizovanim primenama, kao što su hidro-čišćenje (hydro-jetting) za čišćenje cevi i kanalizacija, kao i za uklanjanje korova i mahovine sa staza i dvorišta. U poljoprivredi se koriste za čišćenje staja i opreme. U građevinarstvu, koriste se za čišćenje betona, fasada i drugih građevinskih materijala.

Ekološki aspekti

Perači pod pritiskom su ekološki prihvatljiviji od tradicionalnih metoda čišćenja, jer smanjuju potrebu za hemijskim sredstvima i koriste manje vode. Takođe, omogućavaju efikasno uklanjanje algi, mahovine i drugih bioloških materijala bez upotrebe pesticida ili herbicida.

Najbolji perači pod pritiskom

Kada je reč o odabiru najboljih perača pod pritiskom, STIHL se ističe kao vodeći brend na tržištu, nudeći visokokvalitetne i pouzdane uređaje za različite potrebe. Evo nekoliko top modela koje preporučujemo:

STIHL RE 100: Ovaj izdržljivi perač pod visokim pritiskom nudi pritisak od 110 bara, što ga čini savršenim za osnovne poslove čišćenja oko kuće. Sa aluminijumskom glavom pumpe, tihi indukcioni motor, set za raspršivanje sredstava za čišćenje sa bocom, rotorskom i podesivom ravnom mlaznicom, Anti-Drill spojnicom, prekidačem za blokiranje puške i 6m dugim crevom visokog pritiska, RE 100 je odličan izbor za one koji traže pouzdanost i efikasnost.

STIHL RE 100

STIHL RE 120: Za korisnike koji zahtevaju malo više snage, RE 120 nudi pritisak od 125 bara. Opremljen je setom za raspršivanje sredstava za čišćenje sa bocom, aluminijumskom transportnom ručkom na donjoj strani, 8m dugim robusnim i čelično-armiranim crevom visokog pritiska, i puškom sa mesinganim ventilom. Ovaj model je idealan za intenzivnije poslove čišćenja.

STIHL RE 120

STIHL RE 150: Za profesionalce i one koji traže vrhunsku snagu i dugovečnost, RE 150 nudi sve što je potrebno. Sa mesinganom glavom pumpe, regulisanjem pritiska manometrom, integrisanim rezervoarom sa podešavanjem doziranja sredstva za čišćenje, podesivom diznom, diznom rezervoara od nehrđajuće keramike, pretincem za čuvanje dizne i 9m čelično-armiranim crevom pod visokim pritiskom, ovaj model je spreman za svaki izazov.

STIHL RE 150

STIHL RE 362: Za one koji zahtevaju maksimalnu izdržljivost i snagu, RE 362 je pravi izbor. Dizajniran za dugotrajnu upotrebu pod konstantnim opterećenjem, ovaj model nudi robustnu konstrukciju pumpe, keramičke klipove, ergonomsku STIHL profesionalnu prskalicu, dva rezervoara za sredstvo za čišćenje, promenu pritiska pritiskom na taster, fiksiranje strujnog kabla i preklopnu ručicu za guranje.

STIHL RE 362

Bez obzira na vaše potrebe, STIHL nudi širok spektar perača pod pritiskom koji će zadovoljiti sve vaše zahteve, od osnovnih domaćih zadataka do profesionalnih čišćenja na visokom nivou. Svaki od ovih modela pruža pouzdanost, efikasnost i visoke performanse koje su potrebne za besprekorno čišćenje.

Ukoliko još niste sigurni koji perač pod visokim pritiskom bi bio najbolji za Vas, kontaktirajte naš iskusni tim, i pomoći ćemo vam pri odabiru.

pranje sa peračem pod pritiskom