Najvažniji delovi motorne testere

Motorne testere su postale nezamenljiv alat u savremenom društvu. Zanimljiv je podatak da se godišnje u svetu proda preko milion ovih uređaja, što govori o njihovoj rasprostranjenosti i važnosti. Od prvih ručnih modela do današnjih visoko efikasnih mašina, motorne testere su prošle dugu evoluciju kako u pogledu performansi, tako i u smislu sigurnosnih funkcija.

Glavni deo motorne testere

Tipovi testera

 • Benzinski motori: Karakterišu ih visoka snaga i mobilnost. Međutim, emisije i potreba za redovnim održavanjem su faktori koji se ne smeju zanemariti.
 • Električni motori: Idealni za one koji traže tišinu i ekološki prihvatljivu opciju. Glavna ograničenja su vezana za izvor napajanja i često manju snagu.
 • Ostali tipovi: Akumulatorski i pneumatik motori nude alternativne prednosti u smislu mobilnosti i specifičnih upotreba.

Ključni delovi i održavanje

 • Lanac: Dizajn zuba i redovno održavanje, uključujući zatezanje i oštrjenje, ključni su za efikasno sečenje.
 • Vodilica: Njen značaj, pravilno održavanje i pravovremena zamena osiguravaju maksimalnu efikasnost i bezbednost.
 • Sistem za podmazivanje: Različiti tipovi sistema su bitni za dugotrajnost i efikasnost rada testere.
 • Sistem zaštite i sigurnosti: Napredne funkcije poput anti-kickback sistema i zaštite za ruke su esencijalni za bezbedan rad.
 • Ručke i kontrolni mehanizmi: Ergonomija i intuitivne funkcije kontrole igraju važnu ulogu u radu sa testerom.

Izbor i oprema

 • Važno je razumeti faktore koji utiču na izbor testere – veličina, tip posla, iskustvo korisnika.
 • Dodatna oprema, poput zaštitne odeće, naočara, rukavica, i rezervnih lanaca, znatno utiče na efikasnost i sigurnost rada.

Razumevanje i održavanje motorne testere su ključni za siguran i efikasan rad. Pravilan izbor testere, upoznavanje sa svim funkcijama i redovno održavanje su elementi koji garantuju dugovečnost i produktivnost ovog alata.

FAQ:

 1. Kako da odaberem pravu motoru testeru za svoje potrebe? Prilikom izbora testere, razmotrite veličinu i tip posla koji planirate da obavljate, kao i vaše lično iskustvo i snagu. Benzinske testere su idealne za teže poslove, dok su električne i akumulatorske pogodne za lakše i manje zahtevne zadatke.
 2. Koliko često treba održavati motorne testere? Održavanje testere zavisi od učestalosti upotrebe. Generalno, pre svake upotrebe treba proveriti i po potrebi zategnuti lanac, kao i proveriti nivo ulja za podmazivanje. Redovno čišćenje i oštrjenje lanca su takođe preporučljivi.
 3. Da li su električne motorne testere zaista efikasne kao benzinske? Električne testere su veoma efikasne za određene vrste poslova, posebno one koje zahtevaju manju snagu i manje buke. Za teže zadatke, kao što je seča većih stabala, benzinske testere su ipak efikasnije zbog veće snage i mobilnosti.