Motorne testere: Izbor i bezbednost na radu

Nove motorne testere postale su izuzetno koristan i neophodan baštenski alat. Bilo da vam je potrebna laka i kompaktna testera za jednostavne zadatke u bašti ili voćnjaku, jači model za pripremu ogrevnog drveta ili profesionalni uređaj za obaranje šume, kvalitetna benzinska motorna testera će učiniti svaki posao daleko lakšim.

Motorne testere dolaze u različitim veličinama, od malih električnih modela (neki sa kablovima, neki sa baterijama) do pozamašnih modela benzinskih namenjenih za teži rad.

STHIL motorne testere su verovatno najpopularnije, što nije ništa neobično s obzirom na njihov kvalitet i vek trajanja.

Kako izabrati motornu testeru

Motor i snaga

Kada birate motornu testeru, morate da krenete od toga za šta je nameravate koristiti. Nije svejedno da li pranirate da njome orezujete voćke i obavljate otale baštenske radove, da li ćete je koristiti u dvorištu za sečenje oblica i pripremu ogrevnog drveta ili ćete sa njom ići u šumu i koristiti je za obaranje stabala za sopstvene potrebe, ili ćete je pak koristiti svakodnevno u poslu. Imajte na umu da bi uz dobar odabir i pravilno održavanje, svoju mašinu trebalo da koristite najmanje sledećih 10-ak godina. Zato je naš savet da izaberete model koji je po svojim karakteristikama za stepenik iznad onog koji je optimalan za vaše trenutne potrebe.

Kućište motorne testere

Osim snage, koje kako smo naveli – nikad nije previše, bitan parametar je i kvalitet izrade same testere. Testere za hobi korisnike i povremene poslove oko kuće, imaju kućište motora od kompozitnih materijala, dok su kućišta motora za intenzivnije i profesionalne korisnike metalna (najčešće legura magnezijuma).

Dužina vođice motorne testere

Jedan od faktora koji laici često smatraju najbitnijim prilikom odabira modela je dužina vođice. Ona zaista jeste bitna, ali duža vođica nije nužno bolja. Preduga vođica sa testerom male snage će sasvim umrtviti njen rad. Naročito kada je prečnik drveta koje se seče nešto veći.

Bezbedan rad sa motornom testerom

Kod svakog posla, bezbednost bi trebalo da bude na prvom mestu. Apsolutno svako ko koristi motornu testeru bi trebalo da zna osnove bezbednog rukovanja njome. Osnovna pravila su:

  • Telo mora uvek biti stabilno, odnosno da obe noge imaju čvrst oslonac i stabilno tlo.
  • Položaj tela bi trebalo da bude usprava, zbog rasterećenja kičme.
  • Testeru treba držati što bliže telu, što manje nositi na rukama i naslanjati na telo ili stablo.
  • Testeru ne treba podizati i raditi s njom iznad visine ramena.
  • Prednja ručka uvek treba biti obuhvaćena palcem sa jedne i ostalim prstima sa druge strane, tako da testera ne može pobeći iz hvata.
  • Nijedan deo tela ne sme biti ispred prednje ručke.
  • Pravac sečenja ne sme biti u pravcu u kome se nalazi glava.
  • Motornu testeru ne bi trebalo držati zategnuto.
  • Prilikom paljenja, motorna testera mora biti stabilna na tlu, ili se stabilizovati obuhvatanjem nogama