Pumpe za vodu | Kako odabrati najbolju pumpu?

Pumpe za vodu su izuzetno svestrani alati koji mogu da reše različite probleme i da vam olakšaju život.

Od pumpi za prskalice za vaš travnjak do pumpi za bunare u vašem domu, do pumpi za smeće na gradilištu, potopljenih pumpi za pomoćne instalacije ili pumpi za vodu za čišćenje od poplava, sve pumpe za vodu su savršen alat za premeštanje vode sa jednog mesta u drugi.

Kako odabrati pumpu za vodu

Postoji mnogo različitih faktora koje treba uzeti u obzir da biste izabrali savršenu pumpu za vodu za vašu primenu. Najvažniji faktori su navedeni u odeljcima ispod.

Električne pumpe za vodu

Električne pumpe za vodu su odlične za upotrebu u zatvorenom prostoru. Mogu se uključiti u standardnu kućnu utičnicu. Iako nisu tako moćne kao motorne pumpe, električne pumpe za vodu će zahtevati manje održavanja jer nećete morati da brinete o promeni ulja i drugom održavanju. Moraćete da upravljate njima unutar dužine produžnog kabla iz električnog izvora, tako da ako imate potrebe za mobilnim pumpanjem, izaberite model na gorivo tj. motornu pumpu.

Plinske pumpe za vodu

Pumpe za vodu na gorivo – motorne pumpe se obično nalaze na radnim mestima i farmama za potrebe navodnjavanja. Sa snažnim motorima u toku, ove pumpe mogu da pomeraju čak 2.500 litara vode u minuti. Honda motorne pumpe su među najboljima na tržištu. Ako treba da premestite mnogo vode, kao što je poplavljeni podrum, pumpa za odvodnjavanje na gorivo – motorna pumpa je upravo ono što vam treba.

Važno: Motorne pumpe proizvode emisije ugljen monoksida, tako da se moraju koristiti na otvorenom.

Primene pumpi za vodu

Druga najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir pri izboru pumpe za vodu je aplikacija za koju vam je potrebna. Postoji mnogo vrsta pumpi za vodu i sve su napravljene za specijalizovane primene.

  • Pumpe za odvodnjavanje koje pomeraju čistu vodu sa mesta na mesto,
  • Pumpe za smeće za brzo pomeranje velikih količina prljave vode,
  • Pumpe za izvlačenje snage (PTO) koje pokreću traktori,
  • Potopne komunalne pumpe za različite aplikacije za uklanjanje vode,
  • Booster pumpe za povećanje pritiska za vaše vodovodne instalacije,
  • Pumpe za prskanje za zalivanje travnjaka, bašta ili poljoprivrednog zemljišta,
  • Bunarske pumpe za plitke i duboke sisteme bunara u domovima,
  • Specijalne pumpe za vodu za jezerce, fontane, prskalice, pokrivače za bazene i još mnogo toga.

Kako pravilno odrediti veličinu pumpe za vodu

Sledeći korak u odabiru prave pumpe za vodu je da se uverite da je tačne veličine. Najvažniji faktori koje treba uzeti u obzir prilikom dimenzionisanja pumpe za vodu svode se na protok litar po sekundi/PSI ocene, veličinu ulaza/izlaza za vodu i creva, koliko visoko ćete trebati da pumpate vodu (mereno u vertikalnim stopama), koji se naziva ukupna visina podizanja, i koliko daleko ćete morati da pumpate vodu horizontalno.

Važni podaci na koje treba obratiti pažnju

Ocene ukupnog podizanja glave (THL), usisne visine (SH) i litara po sekundi su sve važne mere koje će vas voditi kada dimenzionirate bilo koju pumpu za vodu jer pomažu da se odredi koliko vode pumpa može da se pokreće i koliko brzo pumpa može da izvrši zadatak.

Usisna visina je vertikalno rastojanje koje se pumpa od izvora vode do pumpe. Što je više potrebno da pumpate vodu, pumpa se teže bori sa gravitacijom da bi to uradila. Ovaj broj je posebno važan za primenu u dubokim bunarima ili isušivanje jezera.

THL je ukupna visina od izvora vode do krajnjeg odredišta. Ovaj broj će vam dati procenjenu „snagu“ koju pumpa mora da pomeri vodu na daljinu.

Kako odabrati ulaznu/izlaznu veličinu

Ako pumpa za vodu koja vam je potrebna ima različite opcije veličine ulaza/izlaza, sve što treba da znate je da bez obzira na njihovu veličinu, sve one rade na isti način. Pumpa za vodu usisava vodu kroz ulazni ventil i izbacuje je iz ispusnog ventila. Pumpa za odvodnjavanje od 10 cm potencijalno može završiti posao mnogo brže od pumpe od 2 cm. Takođe, zapamtite da bez obzira na veličinu dovoda vaše pumpe, morate koristiti ulazno ili usisno crevo iste veličine. NIKADA ne treba da smanjite prečnik dovodnog/usisnog creva.

Pribor za pumpe za vodu

Postoji mnogo dodataka koji se isporučuju za pumpe kako bi bile korisnije i raznovrsnije nego ikad. Kod većine pumpi za odvodnjavanje biće vam potrebno crevo za pražnjenje i dovodno crevo, potencijalno usisno sito kako biste sprečili ulazak čvrstih materija u pumpu, ili za situacije kada koristite pumpu na gorivo za ispumpavanje podruma, trebaće vam komplet creva koji vam omogućava da postavite pumpu na otvorenom dok koristite usisno crevo i sito na daljinu.

Za pumpe koje se koriste u domovima, kao što su pumpe za bunare, pumpe za povišenje pritiska i mlazne pumpe, možda će vam trebati nepovratni ventili, prekidači sa plovkom ili alarmi za vodu. Ili, možete zamisliti sebi zamenski komplet točkova, hidrauličnu jedinicu za napajanje, komplet impelora ili kontrolnu kutiju.

Bez obzira šta bi vam moglo zatrebati za pumpu za vodu, Minimotor je tu da pomogne.